Pillangók és bogáncsok

Pillangók és bogáncsok

”…Tudod, kisfiam, a világon nagyon sok a csalán, a tövis, a gyom. Mert az emberek sokkal több rosszat cselekszenek, mint jót. És a csalán, a tövis meg a gyom a rossz cselekedetek nyoma ezen a földön.
De láthatod, hogy pillangó is van azért.
A sok kicsi pillangó a sok kis jóság hírét hordozza magával. És vannak aztán szép, nagy, tarka szárnyú pillangók: ezek a ritka, nagyon jó cselekedetek. Minél szebb és nagyobb jót teszel, annál szebb, nagyobb és színesebb pillangó száll föl a nyomában.
Igyekezz, kisfiam, hogy amerre jársz, sok pillangó legyen. Ne lépj reá a csigára, hanem tedd félre az útból, hogy más se léphessen reá. És ebből újra megszületik egy pillangó.
Bárki, ha bajban van, segítesz rajta, ugye? Nem baj, ha az emberektől nem kapsz érte hálát. Minden jótettedet egy pillangó viszi hírül.”

(Wass Albert: Tavak és Erdők könyve)

Miközben gondolkodtam a válaszon, rájöttem, hogy egy egész cikk születik a fejemben.
Ha egyszerűen el szeretnénk intézni ez lenne a válasz: “minden hasonlat sántít”.
Ha  pedig irodalmilag is korrektek akarunk maradni: “minden metafora sántít”.
Ez is.

Persze, a gyerekmesékben minden leegyszerűsödik, jóra-rosszra, szépre-csúnyára, de felnőttként már jóval árnyaltabb a kép. Mennyire beszűkült látásmódra vall, ha a sztereotípiákra vagy néhány kiemelt tulajdonságra alapozzuk a véleményünket egy-egy dologgal kapcsolatban. Éva kiemelte a csalán és a máriatövis jó tulajdonságait. Nézzük meg a másik oldalt! Miből lesz a pillangó? Hernyóból, amire igazán nem mondhatunk semmi szépet, sőt sokan eltaposnák, kiirtanák.

Mi a jó és mi a rossz? Mi a szép és mi a rút?

Ha kiragadunk egy pillanatot az életből, akkor hajlamosak vagyunk egyes dolgokról azt mondani, hogy ez rossz, másokról pedig azt hogy az jó. Ha az életünk egészét nézzük, sokszor visszanézve azt vehetjük észre, hogy az ami akkor rossznak látszott, előre vitte az életed és az ami jónak látszott akkor, az utólag nem is szolgálta a fejlődésed.
Vegyük a fájdalmat, ami egy rossz érzés. A természet azért “találta ki”, hogy jelzést küldjön a tested állapotáról és tegyél ellene.
Vegyünk egy gyereket, aki mindent megkap a szüleitől és tökéletes kényelemben élvezheti mindennapjait. Abban a pillanatban, ha a maga lábára kell álljon, kiderül, hogy nem tanulta meg a küzdelmet, a megkapott kényelem igazi értékét.
Mennyire bonyolult az életünk!

Nyisd ki a szemed!

Amikor reggel felkelünk és körülnézünk, láthatjuk a bogáncsot és láthatjuk a hernyót, láthatjuk a problémák sorát, láthatjuk, a felhőket az égen, láthatjuk, hogy hétfő van és azt gondolhatjuk, hogy ez egy újabb nyomorult hét kezdete, tele csupa szenvedéssel és nehézséggel. És tényleg, minden hétbe egy kicsit belehalunk, az éveink nyomorultul telnek, az életünk pedig egy romhalmaz. Vannak emberek, akik csukott szemmel élik le az életüket, a szemhéjuk egy sötét szűrő, amin keresztül mindent komornak látnak.

Ha javítani akarsz az életeden, nyisd ki a szemed, nézd meg mi van ezen a sötét szűrőn túl. Észre fogod venni a színeket, a komor jelenetek apró részleteit, amik különlegessé, élettel telivé teszik azokat és minden felderül.

Tanulj, tapasztalj, gondolkodj!

Így fogod észre venni a bogáncsban a gyógyító erőt, a hernyóban, a pillangó szépségét, a nagy halom problémában, a problémamegoldó képességeid fejlődését, a későbbi bölcsességed forrását, a felhők csodás formáit és a közöttük felragyogó napsugarak fényét, egy új hét kezdetében rejlő lehetőségeket.

Biztos lehetsz benne, hogy tévesen ítélsz meg valamit, ha az első látásra kialakult véleményedre hallgatsz és ahhoz ragaszkodsz. Járd körbe, emelkedj felül, fordítsd meg, nézd meg a másik oldalról is, olvasd el az apró betűt, kérdezd meg mások véleményét, olvasd el mit írnak róla a fórumokon, hallgasd meg egy szakértő véleményét! Bármit veszel, bármilyen helyzetbe kerülsz az életedben, legyél körültekintő, szerezd be a legtöbb információt, dönts a legjobb tudásod szerint, ne az első benyomásod szerint!

Neked mi a tapasztalatod?

Van egy jó történeted arról, hogy először rossznak és csúnyának tűnő dolog, hogyan válik széppé és hasznossá?

Van egy jó történeted arról, hogy először jónak tűnő dolog, hogyan válik rosszá?

Örömmel és lelkesedéssel dolgozunk, hogy érdekes és hasznos cikkeket hozzunk neked.
Kérlek, ha sikerült jó érzést vagy egy kedves, hasznos gondolatot előidéznünk az olvasás közben, oszd meg velünk egy hozzászólás formájában!
Számunkra ez az igazi elismerés!

[oceanwp_popup_login]

Ha hasznosnak találtad a cikket, segíts nekünk! Oszd meg ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: email
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments