Szimpátia, antipátia, homeopátia

Szimpátia, antipátia, homeopátia

Elítéli a magyarok csaknem fele, az orvosok is hadilábon állnak vele és a kis fogyasztói réteg ellenére állandó vitáktól hangos a sajtó. Vajon miért ennyire kínos téma a homeopátia, és hogyan lehetne feloldani a hagyományos orvoslással egymásnak feszülő ellentéteteket?

A megkérdezettek 44 százaléka véli úgy, hogy a homeopátia hasznos gyógymód, 41 százalékuk viszont hasztalan sarlatánságként tekint a homeopátiára, 15 százaléka pedig nem tudja, mit is gondoljon a témáról, derül a Medián 2017. őszén készült országos kutatásából.

A homeopátia, önmeghatározása szerint, az élő szervezet egyensúlyának helyreállítását kíséreli meg a szervezet áthangolásával, harmonizálásával, így próbálja gyógyítani a betegségeket. A homeopátiát a modern akadémiai orvostudomány teljes egészében tudománytalannak tartja.

Szavazás

Szerinted a homeopátiás készítmények hasznos gyógymódot jelentenek?

  • igen (75%, 3 szavazat)
  • nem (25%, 1 szavazat)

Összes szavazó: 4

Betöltés ... Betöltés ...

Mégis népszerű a homeopátia

„Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne. A homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása a placebohatással magyarázható. Sőt, a homeopátia kártékony is lehet azáltal, hogy eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől.” Hangzott el tavaly szeptemberében a Európai Akadémiák Tudomány Tanácsadó Testületének hivatalos állásfoglalásában, melyet a Magyar Tudományos Akadémia is átvett. Mégis a magyarok közel fele úgy gondolja, érdemes a homeopátiás kezelést alkalmazni.

Azok, akik élből elutasítják az alternatív gyógyászat ezen módját értetlenül állhatnak az előtt, hogy mégis hogyan lehetnek ennyire keresettek és elterjedtek a homeopátiás készítmények. Hajlamosak megvezetett vagy a valóság talajától rég elszakadt emberekként tekinteni a homeopátia kedvelőire. Azok pedig, akik akár saját tapasztalataik, akár ismerőseik elmondásai alapján csak pozitívan tudnának nyilatkozni a homeopátiáról, számukra a hagyományos orvoslás kizárólagosságát pártolók érvei tűnhetnek túlzóan hevesnek és elutasítónak.

Vele vagy ellene?

A már említett kutatás során az is kiderült, hogy minden ötödik honfitársunk számára már ajánlottak homeopátiás készítményt orvosi rendelés során. Ezek szerint az itthon praktizáló orvosok egy jelentős része maga is bízik a homeopátiában? Ha pedig így van, akkor miért harcol ellene ilyen vehemensen az MTA és európai kollégáik? Ugyanakkor, legalább ilyen lelkes nyilatkozatokat lehet olvasni, amely a hagyományos orvoslás ‘káros voltára’ figyelmeztet. Ők miért próbálják eltántorítani az embereket olyan készítményektől, melyek, a betegek biztonsága érdekében, átlagosan tíz éven át tartó vizsgálatokon mennek keresztül?

Úgy tűnik, hogy a ‘vele vagy ellene’ mentalitás bűvöletében a betegért folytatott küzdelemben a legtöbbek figyelmét mindvégig elkerüli egy harmadik lehetőség: a közösen.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: email

Mindenki a betegért van

A vérre menő viadalban csupán egyvalami halványul el, a beteg érdeke. Pedig mind az orvosok, mind a homeopaták (olykor egy személyben) közös célja a beteg mihamarábbi gyógyulása. Ezt hivatottak elérni az általuk elérhető eszközökkel, lehetőségekkel. Az orvos hosszú évek tanulmányai és gyakorlati tapasztalás során megszerzett tudással segít, a homeopata pedig a lelki harmónia által hozott gyógyulás reményét nyújtja. Tény, hogy megosztó témáról van szó, ám az eltérő álláspontok mégsem tűnnek összeegyeztethetetlennek.

Csupán vélemény, de számomra üdítő változást jelentene, ha a két tábor szembefordulás helyett inkább a közös célt szem előtt tartva, a kölcsönös tisztelettel és előzékenységgel élve törekedne egy kevéssé harcias hangvételre. 

Értem, értünk, a betegekért!

Források: 444.humta.hu

Mi az álláspontod a homeopátiáról?

Hogyan működhetne együtt a hagyományos orvoslással?

Örömmel és lelkesedéssel dolgozunk, hogy érdekes és hasznos cikkeket hozzunk neked.
Kérlek, ha sikerült jó érzést vagy egy kedves, hasznos gondolatot előidéznünk az olvasás közben, oszd meg velünk egy hozzászólás formájában!
Számunkra ez az igazi elismerés!

[oceanwp_popup_login]

Ha hasznosnak találtad a cikket, segíts nekünk! Oszd meg ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: email
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments