Újévi fogadalmak: az edzőtermek

You are currently viewing Újévi fogadalmak: az edzőtermek
“A szokásokat lassan tanuljuk meg, de mihelyt elsajátítjuk őket, természetüknél fogva elég nehéz megszabadulni tőlük.” (David Aaron Kessler)

Bármelyikünkkel megeshet az Ünnepek tájékán, hogy feszülő hassal, kínok közepette nézünk rá a tányérunkon maradt, megárvult töltött káposztára, és már sokadjára vesszük magunkhoz „csak ezt az utolsó szelet” bejglit is. Karácsonyt követően pedig van egy szűk hetünk, hogy megérjen bennünk a gondolat: valamit mégis csak tenni kellene “azzal a bizonyos” túlsúllyal. Közeledve szilveszterhez, talán már csak megszokásból is, gyakran újévi fogadalom formájában köszön vissza a fogyási vágy.

Egészség rovatunk cikksorozata az újévi fogadalomként megkezdett életmódváltással foglalkozik. A sorozat első cikke az edzőtermek témáját járja körül.

Januári aranyláz

A fogadalmak tengerében nem csoda, hogy az év elején az edzőtermek forgalma is megugrik. Átlagosan közel kétszer annyi bérlet kel el január elején, mint bármely más hónapban. Vitathatatlan, arany időszak ez az edzőtermek tulajdonosainak.

Azok, akik régóta látogatnak egy-egy konditermet, gyakran pokolként élik meg az év első heteit, hiszen lépten-nyomon többé-kevésbé eltökélt “újoncokba” botlanak. Keseregni azért mégsem szoktak, jól tudják: a kondigépek előtt tanácstalanul keringő fergeteg hamar kikopik az edzőtermekből.

Újévi fogadalmak: edzőtermek

A lehetőségek útvesztőjében

Rátévedve bármely edzőterem „Áraink” oldalára, à la carte számos lehetőség közül válogathatunk. Spórolás szempontjából jó ötletnek tűnhet beruházni egy éves bérletbe, ám sajnos a tapasztalat azt mutatja, okosabb, ha apránként költünk motivációra. Egy amerikai felmérés szerint 18%-kal kevesebben morzsolódnak le a havi bérletet vásárlók, mint akik éves bérletet vettek. A motivációt elsősorban a tudat jelenti, hogy pénzt és energiát áldozunk az egészségünkért, az ismételt kiadások pedig csak megerősítik ezt a gondolatot.

Kezdetnek lehetséges, hogy egy havi bérlet is sok. Helyette próbálkozzunk először egy-egy alkalomért fizetni, így lehetőségünk nyílik megismerni az adott edzőtermet, mielőtt elköteleződnénk mellette. A bátrabbak 10 alkalmas bérlettel is indíthatnak, rendszerint jobban járnak, mint egy hónapra érvényes belépővel, amit az izomláz miatt úgysem tudnának kihasználni. Ne féljünk konditermet váltani, ha nem nyerte el a kiszemelt létesítmény a tetszésünket! Elvégre a végső cél egy számunkra kedves, rendszeres program kialakítása, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő helyszín megtalálása.

Melyik edzőtermet válasszuk?

Válasszuk a hozzánk legközelebb eső konditermek egyikét, így megelőzhetjük az esetleg felmerülő kifogások egy részét. Rendszeresen tenni egészségünkért elköteleződést igényel: szánjuk rá, tervezzük be az időt, és 15 percnél többet ne utazzunk egy jó edzésért. Érdemes olyan helyet választani, amit biciklivel vagy gyalog el tudunk érni. Persze munkahelyünk közelsége miatt vagy barátaink ajánlására bátran tehetünk kivételt.

Újévi fogadalmak: edzőtermek

„Holnap tényleg elkezdem!”

Elképzelhető, hogy sokakat pont az újévi emberáradat tántorít el egy újabb edzésalkalomtól. Emiatt ha tehetjük, inkább január második hetében essünk neki a fogadalmunk teljesítésének, addig pedig használjuk ki ezt a kis időt, hogy alaposan utánajárjunk, milyen edzőtermek vannak a közelünkben, melyikük milyen árakkal kecsegtet, vagy éppen melyikről milyen véleménnyel van az internet népe.

Ami pedig az edzés időpontját illeti, akkorra lőjük be edzéseinket, amikor nekünk a legkényelmesebb. Sok konditerem biztosít kedvezményes belépést délelőtt. Minden bizonnyal lehetséges, ám nem érdemes ilyenen spórolni. Egy teljes bérlet hasznosabb, ha délutánonként vesszük igénybe, mint egy felhasználatlan ’”délelőttös” társa. Persze a rugalmasságot a pénztárcánk kétségtelenül díjazza.

Jótanácsok ízlés szerint

Próbáljunk ki egy-egy csoportos edzést! Legyen szó aerobikról, spinningről, TRX-ről vagy más egyéb edzésformáról, a csoportos szenvedés elképesztően motiváló jelenség.

Ne költsünk eleinte drága edzőfelszerelésre! A konditerem nem divatszalon, keveseket érdekel, hogy márkatermékekben izzadunk-e a szomszédos szobabiciklin. Ha pedig végül más sportág edzései mellett döntünk, nem marad a nyakunkon néhány méregdrága edzőruha vagy okosóra.

És ami a legfontosabb

Küzdjük át magunkat az első két hónapon! Idővel a szervezetünk megszokja a strapát, alkalmazkodik, fejlődik, és mi is megtanuljuk élvezni az edzéseket. És ha már kialakult a rutin, egy óriási lépéssel közelebb kerültünk a célunkhoz.

Az újévi fogadalomként megkezdett életmódváltással foglalkozó cikksorozatunk első részét olvashattátok. Ne feledjük, az ideális testsúly és a megformált izmok csak az egészséges életmód részei, semmiképpen sem az egészség maga. Az életmódváltás fejben zajlik, az ehhez szükséges szemléletváltásról és a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés fontosságáról a következő cikkeimben foglalkozom.

Örömmel és lelkesedéssel dolgozunk, hogy érdekes és hasznos cikkeket hozzunk neked.
Kérlek, ha sikerült jó érzést vagy egy kedves, hasznos gondolatot előidéznünk az olvasás közben, oszd meg velünk egy hozzászólás formájában!
Számunkra ez az igazi elismerés!

[oceanwp_popup_login]

Ha hasznosnak találtad a cikket, segíts nekünk! Oszd meg ismerőseiddel is!