Vajda Attila: Rájöttem, hogy nem tudok megfelelni mindenkinek, lehetetlen küldetés

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
A sikert megélni legalább annyira nehéz feladat, mint amennyi örömmel jár. Szeged egyik legismertebb sportolója, Vajda Attila több mint egy évtizeddel ezelőtt lett olimpiai bajnok kenuban: az azt követő időszakról, hamis barátokról, sportpszichológusról, beáldozott magánéletről is mesélt a Sunny Magazinnak.
Vajda Attila döntések

Huszonegy évesen tanulta meg a nevét az ország, amikor bronzérmet nyert a 2004-es athéni olimpián, huszonöt évesen pedig elérte pályafutása csúcsát: olimpiai bajnok lett Pekingben. Bár a szegedi kenus, Vajda Attila addig is ismert volt, világ- és Európa-bajnok, népszerűsége robbanásszerűen nőtt a 2008-as aranyérme után.

Azóta eltelt több mint egy évtized, a sportolóval sok minden történt: nyert még számtalan aranyat, mielőtt 2016 végén visszavonult, jelenleg pedig Dunaújvárosban edzősködik. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan emlékszik vissza a pekingi aranyéremre, és arra, hogy a siker mennyiben változtatta meg az életét.

– Egy sikertelen olimpia sikeres résztvevője voltam, hiszen Pekingben csupán három aranyat szereztünk, egyéni sportolóként ez csak nekem jött össze. Természetesen ennek köszönhetően még több emberhez eljutott a nevem, de abban is segített ez az időszak, hogy önmagamat jobban megismerjem – mesélte a harmincöt éves Attila a Sunny Magazinnak.

– Rengeteg olyan ember gyűlt körém, aki csak fürdőzni akart a fényemben, őket eltartott egy ideig kiszűrni az életemből. Az ilyen alkalom lehetőséget ad a celebkedésre, ha valaki alkalmas rá, de úgy tapasztaltam, hogy ha valakiben nincs meg a hajlam, minden gond nélkül el tudja kerülni ezt a világot. Persze a sikernek rengeteg pozitívuma volt, biztos egzisztenciát teremtett, de rengeteg áldozattal járt, hogy több mint egy évtizeden keresztül élsportoló legyek – fogalmazott.

Elmondta, sokat őrlődött a Peking utáni időszakban, egyrészt saját magával, másrészt a környezetével. A magánélete is megsínylette az olimpiai bajnoki címet.

– Hatalmas felelősség járt ezzel együtt. Mindig bajnokként kellett viselkednem, minden szituációt jól kellett kezelnem. Nem lehettem átlagember, nem szitkozódhattam, ha valami rosszul sült el, mert egyből rám fogták: ennek ennyi volt, kiöregedett. Hiába nyertem még aranyakat Peking után, egy rosszabb versenyt követően mindig volt, aki végleg leírt. Névtelenül talán kicsivel könnyebb nyugodt, boldog életet élni – mondta.

Az egykori klasszis nyíltan beszélt róla, hogy amikor kellett, segítséghez fordult.

– Velem is foglalkoztak sportpszichológusok. Nehéz feldolgozni a sikert és a kudarcot is, olyankor jól jön egy segítő kéz, amely utat mutat, vagy éppen valaki, akivel lehet erről beszélgetni. Ha mindent egymagam akartam volna megoldani, nem maradtam volna ennyi ideig a világ élvonalában.

Áttörést jelentett egy felfedezés, amelyhez aztán hozzáigazította az életét, látásmódját.

– Rájöttem: nem tudok megfelelni mindenkinek. Volt, amikor erre törekedtem, de ez lehetetlen küldetés. Miután ez tudatosult bennem, csakis a saját elvárásaim számítottak, illetve még néhány olyan emberé, akiket fontosnak tartottam.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy a sok áldozat között akad-e olyan, amit bán. Amiről nem érte meg lemondani az aranyakért.

– Nem bánok semmit. Voltak rossz döntéseim, de ha azokat megváltoztatnám, lehet, hogy nem az lennék most, aki vagyok. Azokon is át kellett esni, ettől lett kerek az egész.

A korábbi kenus már edzőként dolgozik, Dunaújvárosban vállalt munkát.

– Megtaláltam itt a helyem, jó az egyesület morálja. Régóta nem éreztem, hogy valahol olyannak fogadjanak el, amilyen vagyok. A feleségem Szegeden él, oda köti a munkája, így még mindig áldozatot hozunk a mindennapjainkban, de amikor csak lehet, találkozunk – tette hozzá Vajda Attila.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!