Valentin nap – őszintén és úgy, hogy az rólunk szóljon

Valentin nap – őszintén és úgy, hogy az rólunk szóljon

Kérlek, mesélj magadról, munkádról!

Munkám során emberi kapcsolatokkal, nem csak párkapcsolatokkal, foglalkozom, de így Bálint-nap környékén tényleg aktuális a téma. Az emberekkel való munka mindig szerteágazó, nehéz megfogalmazni hol kezdődik, és hol ér véget egy folyamat, amely az önismeret és az életminőség javítását célozza. Az egészség kialakítását, megélését tűztem a zászlómra, mert hiszem, hogy az egészség művészet. Annak művészete, hogy hogyan lehet teljes és örömökben gazdag életet élni. Ezt tekintem hivatásomnak, és az élet párkapcsolati szegmense az egyik legfontosabb területe ennek. 

Mit jelent számodra a Valentin nap?

Én abban hiszek, hogy lehetetlen egyetlen napba belesűríteni egy teljes évnyi szeretetet és törődést. A Valentin-nap nem azt jelenti, hogy ezen az egy napon kell kedveskednünk és odafigyelnünk párunkra. Szerintem ez a nap, inkább arra hívja fel a figyelmünket, hogy ott van a másik, aki nagyon fontos része az életünknek, és emlékeztetnünk kell magunkat és őt is arra, hogy ki is ő, mit is jelent számunkra. Ez a nap ideális alkalom erre, bár ugyanerre az év bármely napja is kiválóan megfelelne.

Hogy látod, az emberek általában hasonlóan gondolkodnak a Valentin-napról, mint ahogy te is?

Nem. Én alapvetően nem tartom sokra a vásárló központúvá tett ünnepeket, ráadásul a Valentin-nap nem is része a magyar kultúrának. Viszont ha már beszivárgott, akár valami jót is kezdhetünk vele.

Szerinted milyen szerepet játszik az életünkben?

Talán kicsit olyat, mint a karácsony. Stressz, ajándékok, rohanás és kötelező programok, de mégis évről-évre várjuk, hogy újra itt legyen.

Úgy véled, hogy a Valentin-nap inkább negatív, mint pozitív alkalom lenne?

Nem gondolom, hogy negatív lenne, inkább úgy gondolom, hogy negatív is tud lenni, hogyha ezt kötelezettségként fogjuk fel, mintsem alkalomként, ahol megmutathatjuk a párunknak, milyen fontos része is az életünknek.

Említetted a stresszt, a rohanást, mit gondolsz, milyen hatása van ennek a napnak az egészségre?

A Valentin-nap, ahogy azt a tévében látjuk, nem jelent sokat az egészség szempontjából. Ami viszont sokat jelent, az egy jól működő és egészséges párkapcsolat, és ha a Bálint-napnak van egy kis szerepe abban, hogy a kapcsolatot stabilizálja vagy jobbá tegye az életünket a párkapcsolaton keresztül, akkor el kell ismerni annak pozitív hozadékát.

Miként függ össze a romantika és az egészség?

Ha a szerelem a gondolat, a romantika a nyelv, amelyen megértethetjük a másikkal, mit is érzünk. A szerelem első fázisa a hagyományos ‘rózsaszín köd’. Ilyenkor idealizáljuk a másik felet és a saját elvárásaink alapján alkotunk róla egy képet. Azután jön a realitás fázisa, amikor rádöbbenünk, hogy ez az ember nem is olyan, amilyennek elképzeltük. Szerencsés esetben az ember rájön, hogy a párja nem tökéletes, de minden tökéletlenségével együtt az egyik leginkább szeretetre méltó ember, akit ismer. Ilyenkor túl tud lendülni a kapcsolat a holtponton és eljut a kölcsönös szeretet, tisztelet és megbecsülés szakába, ahol a romantikának még mindig fontos helye van. Ez a második, érzelmileg kiegyensúlyozott szerelem a lelki egészséghez nagyban hozzájárul, ráadásul a harmonikus párkapcsolatban élők ritkábban betegszenek meg és tovább élnek, tehát az életük gazdagabb egészségben töltött években. Minden szempontból jótékony egy szeretetteljes, jól működő párkapcsolat.

Milyen egy “egészséges” Valentin-nap a kapcsolatban élők és mondjuk az egyedülállók számára?

Én úgy gondolom, hogy a Valentin-nap, bár a szerelemről szól, a szeretet mindennemű megnyilvánulásával ünnepelhető. Ha egyedülállóként nézünk szembe február 14.-ével, akkor két dolgot tehetünk: az egyik az az, hogy egyszerűen nem veszünk tudomást arról, hogy Valentin-nap van, csakúgy, mint a névnapok esetében, amikor éppen nem minket és névrokonainkat ünnepeljük. Olyankor mégsem érezzük magunkat szomorúnak, hogy az a nap épp nem rólunk szól. Valamiért ezt már nem tudjuk olyan könnyen megtenni Valentin-nap alkalmával. A másik, amit tehetünk, hogy visszaemlékezünk régebbi szép időkre, és szánunk időt arra, hogy végiggondoljuk azokat a pozitív dolgokat, amiket kaptunk az előző párkapcsolatainktól. Ezek a tapasztalatok rámutatnak nekünk, hogy tele vagyunk élményekkel a múltra és lehetőségekkel a jövőre nézve.

Ha pedig van párunk, próbáljuk meg a Valentin-napot úgy tenni különlegessé, mint ahogy egy anyák napját tennénk különlegessé az édesanyánk számára. Nemcsak fölköszöntjük a másikat, hanem teszünk valamit érte, ami számára fontos. Ezzel kapcsolatban ajánlom figyelembe a szeretetnyelveket és az ehhez kapcsolódó önismereti kérdőíveket.

Mik azok a szeretetnyelvek?

A szeretetnyelv azt jelenti, hogy ha ezen a nyelven szólsz a másikhoz, akkor ő azt érzi, hogy szeretve van. Mint ahogy az UV vagy az infravörös spektrumban nem lát a szemünk, úgy a lelki oldalon is van egy ilyen szűrő. Bizonyos ingerekre érzékenyebbek vagyunk, mások pedig hidegen hagynak minket. Egyesek inkább ajándékot szeretnek kapni, mások apróbb szívességeknek örülnek, vagy akár a szép, kedveskedő szavakat vagy az érintést értékelik. Nagyon sokaknak maga a szexualitás is elsődleges szeretetnyelv. Lehet, hogy ajándékokkal halmoz el minket a párunk, pedig mi inkább csak arra vágyunk, hogy kéz a kézben nézzünk meg egy filmet a moziban.

Kéz a kézben

Ezek szerint nem mindenkinek a virágcsokor és a szív alakú csokoládé a megfelelő ajándék?

Egyáltalán nem. Vannak, akiknek fontos, hogy egy fizikális, megszagolható, megkóstolható formában fejeződjön ki a másik szeretete, de az emberek nagy többsége számára nem az ajándék az elsődleges fontosságú. Egy ágyba vitt reggeli, vagy a másik érdeklődésének megfelelő program sokkal többet jelenthet párunknak, még ha ez számunkra nem is jelent kifejezetten élvezhető időtöltést. Ha a másik igazán fontos nekünk, ilyenkor az ő boldogságának örülhetünk.

Amikor próbáljuk magunk elé képzelni a Valentin-napot, akkor a többség azt látja, hogy egy úr virágot hoz a hölgy számára, elviszi egy szép randevúra, esetleg egy romantikus estét töltenek együtt. Nyilván a Bálint-nap a pár mindkét tagjáról szól. Hogy néz ki egy kevésbé idealizált, de mindkét fél számára élvezetes Valentin-nap?

Ebben teljesen egyetértünk. Nem biztos, hogy lebegő, szárnyas csecsemőkkel vagy szívecskékkel dekorált üdvözlőkártyák, puha plüssállatok és egyéb társaik mindkét fél igényeit kielégítik. A párkapcsolatok ünneplése nem csak a nőről szól. Léteznek olyan napok, mint a nőnap, vagy az anyák napja, ami kizárólag a nők számára lettek kitalálva. A Valentin-nap a kapcsolatok ünnepléséről szól. Jobb megközelítés talán, ha a pár megbeszéli, hogy hogyan tudnák tartalmassá tenni ezt a napot, ami mindkettőjüknek örömöt okoz. Ha ezt nem sikerül egy napba sűríteni, akkor nem tilos két napot tartani egymás után, ahol az egyik nap a nőről, a másik pedig a férfiról szól.

Mit javasolnál, mit tartsanak olvasóink szem előtt a Valentin-nappal kapcsolatban az egészségük érdekében?

Hát, edzés nélkül ne emeljük át az asszonyt a küszöbön, mert könnyen megroppanhat a derék! De a viccet félretéve Valentin-napon emlékezzünk rá, hogy a párkapcsolat arról szól, hogy egy olyan emberrel vagyunk együtt, akit mindennél fontosabbnak tartunk és az egyik legszeretetreméltóbb embernek látjuk a Földön. Vele olyan idillt próbáljunk megalkotni, amiben mind a kettőnk igényei úgy elégülnek ki, hogy közben egyikünk szükségletei sem sérülnek. Próbáljunk meg kompromisszumok helyett egy mindkét fél számára előnyös helyzeteket teremteni. Ehhez viszont nagyon komoly önismeretre van szükség.

Azt üzenem az olvasóknak, hogy kommunikáljanak, kérdezzenek és mondják meg, ha valamit szeretnének a másiktól. Egyenesen, őszintén és úgy, hogy az rólunk szóljon.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments