Végtagok nélkül született, mégis teljes életet él, és tartja a lelket másokban

Megosztás:

Nick Vujicic karok és lábak nélkül jött a világra. Megélte a legnagyobb mélységeket, a depressziót és az öngyilkosság gondolatát, aztán úgy döntött: nem azért lesz mérges, amije nincs, hanem azért lesz hálás, amije van. Világhírű motivációs trénerré vált, aki októberben Magyarországra látogat.
Nick Vujicic

Októberben ismét Magyarországra látogat Nick Vujicic, a végtagok nélkül született ausztrál motivációs tréner. Megdöbbentő, amire a 36 éves, súlyos fogyatékossággal élő férfi képes: saját sorsát értelmezve mutatja meg az élet szépségét, örömét és a küzdeni tudás fontosságát. 

Kicsoda Nick Vujicic?

A világhírű szónok megszületésekor nagy terhet vett a vállára: emigráns szerb szülők gyermekeként, karok és lábak nélkül jött a világra. Ennek oka az úgynevezett tetra-amelia szindróma. Igyekezett boldogulni, ám az iskolában csúfolták, nyolcévesen depresszióssá vált, tízévesen pedig megpróbált öngyilkos lenni. Sokáig reményvesztett volt, de így is megtanulta használni a bal lába helyén nőtt két lábujját. Ezekkel sok mindent el tud látni maga körül: képes írni, használni a számítógépét, fésülködni, fogat mosni, de még borotválkozni is.

Az önsajnálatból aztán egyszer ráébredt, hogy neki is van miért hálásnak lennie: ez pedig az élete. „Döntést kellett hoznom, hogy mérges legyek-e Istenre azért, amim nincs, vagy hálás legyek azért, amim van” – fogalmazott.

Ráeszmélt, hogy nincs egyedül a világban, mások is küzdenek a fogyatékossággal. Édesapja lelkész volt, így nem meglepő, hogy tanulmányozta a Bibliát, majd úgy döntött, arra teszi fel az életét, hogy eljuttassa Isten szeretetét azokhoz, akiknek nagy szüksége van rá.

Hiányos test, teljes élet

Közel húsz éve prédikál, a helyi ismertségét gyorsan világhír követte. Számos országban megfordult, a könyveit elkapkodják a polcokról, de a filmezésbe is belekóstolt. A legtöbbször idézett mondata így szól: „Én magam lettem a csoda, amiért imádkoztam”. Ezzel saját élethelyzetére utal. 

Szintén ő mondta, hogy „ha darabokra esel, mikor az élet elkerülhetetlen változásaival szembesülsz, sose lépsz előre”, valamint az is tőle származik, hogy „a sorsunkat nem az határozza meg, mi történik velünk, hanem az, miként reagálunk ezekre a történésekre”.

Akik látják őt a színpadon, nem elsősorban egy karok és lábak nélküli embert figyelhetnek, hanem egy olyat, akinek hatalmas szíve van. Teljes testet ugyan nem kapott, de a teljes életet így is megteremtette maga körül: feleségével és négy gyermekével Kaliforniában él. Persze csak olyankor, amikor nem a világot járja, példát mutatva az embereknek.

0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Mindenki volt már mélyponton, biztosan te is. Hogyan másztál ki belőle?

Honnan merítettél hozzá az erőt?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!