Zseni és zsarnok egyszerre – 25 éve hunyt el Ayrton Senna

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Nemcsak minden idők egyik legjobb Forma–1-es pilótája, de minden idők egyik legjobb sportolója is volt a brazil Ayrton Senna. A háromszoros világbajnok éppen 25 éve, 1994 májusában vesztette életét, miután 310 kilométer/órás sebességgel vágódott a betonfalba a San Marinó-i Nagydíjon.
Ayrton Senna

Rajongói és ellenfelei is egyetértenek abban, hogy a brazil Ayrton Senna volt minden idők egyik legjobb Forma–1-es pilótája. Az autóversenyző nevét manapság is mindenki ismeri a száguldó cirkusz világában, pedig már eltelt 25 év azóta, hogy az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon halálos balesetet szenvedett, amikor 310 kilométeres óránkénti sebességgel a betonfalnak ütközött a Tamburello kanyarban. Mindössze 34 éves volt. Az életútjáról rengeteg helyen olvasni – mi azt próbáltuk bemutatni, milyen ember volt a sisakja mögött.

Közel a tökéletességhez

A háromszoros világbajnok egyik legnagyobb erősségének elszántságát tartották: lehetett egy tét nélküli edzés, időmérő vagy futam, Senna mindig a maximumot nyújtotta. Ehhez a profizmushoz nehéz személyiség társult, a győzni akarása viszont mindent elfeledtetett munkatársaival és rajongóival. A balesete után nyilatkozták róla: „Az a sportoló halt meg, aki talán a legközelebb került a tökéletességhez.”

A legnagyobb rivális

Volt azért egy munkatársa, konkrétan a csapattársa, aki nem istenítette ennyire: Senna 1988-ban szerződött a francia Alain Prost mellé a McLarenhez, akivel olyan szintre jutott a kapcsolatuk, annyira kiélezett lett a rivalizálás, hogy ha nem követelték meg tőlük – például szponzori eseményeken –, egyáltalán nem beszéltek egymással. Senna 1990-ben úgy lett világbajnok, hogy nekiment az őt megelőző Prost autójának, mindketten kiestek, így a francia nem tudott pontot szerezni a futam végeztével. Senna elismerte: szándékosan okozta a balesetet. Az Autószektor egyik cikkében úgy jellemezték: egyszerre volt zseni és zsarnok, jóindulatú és szerény ember.

A női nem rajongója

„Nők – mindig bajban vagyok velük, de nem tudok élni nélkülük” – nyilatkozta egyszer Senna, aki ismertnek számított változatos szerelmi életéről. Jóképű volt, kora szexszimbóluma, amit ki is használt, amikor tehette. A versenyzőként megismert hideg és számító férfi ilyenkor átalakult, a magánéletében reménytelenül romantikus volt: több barátnője úgy nyilatkozott róla, hogy mellette a világ legfontosabb nőinek érezték magukat.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!